Hundsim

Simning har länge använts i rehabiliterande syfte, då erfarenhet visat att en skonsam och korrekt träning både före och efter operativa ingrepp leder till kortare konvalescenstid.

Genom simning får hunden möjlighet att träna muskulaturen utan större belastning på lederna. Därför är simning mycket bra vid olika slags ledproblem, som t ex höftledsdysplasi och artros, då hunden genom simningen bygger upp muskulaturen kring höfterna/lederna och därigenom stärker dessa. En hund med defekta leder behöver extra stark muskulatur för att musklerna så långt det går ska kunna stödja leden och kompensera problemet.

Simning är bra som friskvård för alla slags hundar, eftersom simning är skonsam mot leder men ger samtidigt ganska hög träningsbelastning för hjärta och lungor. Simning i bassäng under kontrollerade former är också bra för att vänja sig vid vatten.

Eftersom det är en skonsam motionsform, lämpar det sig även att simträna den överviktiga hunden.
Sällskapshundar får genom simningen en möjlighet till allsidig motion och stimulans.

Tävlings- och jakthundar kan bygga upp sin kondition och sina muskler inför tävling och jakt.
Simning kan med fördel användas som friskvård, då en frisk hund kan förbättra sin kondition, bibehålla eller öka sin ledrörlighet samt öka sin muskelstyrka för att motverka skador och ålderstecken så långt det är möjligt.

Några simmande hundar

Sassa"Efter regelbunden simning märktes resultatet, hon haltade mindre och mindre och gå promenader var inte längre jobbigt utan bara kul."
BosseBosse simmar tillsammans med.... >>
Zaffran"Även om det kostar en slant tycker jag det är värt det för att underhålla muskler och försöka hålla hundarna i bra form upp i så hög ålder som möjligt."

Sponsrade ekipage

Malin Elfström

Tränar och tävlar aktivt med mina hundar ffa agility men det blir nga starter vallning också med border collierna. Båda sporterna kräver att hundarna är i fysisk toppform annars kommer skadorna som på beställning. Har hållit på med agility sedan 89, och sporten har utvecklats massor, så kraven på hundarnas fysik är mkt större idag. Mina tävlingshundar går hos sjukgymnast/ hundfysioterapeut en gång i halvåret för att upptäcka mindre skador i tid. Som fysisk träning rör hundarna på sig mkt i skog och mark. Som komplement får hundarna simma, råder ngt delade meningar i flocken iofs, men flera av dem ÄLSKAR verkligen simpassen. För Prim som har HD grad D är simmningen en förutsättning för att han ska kunna behålla rörligheten i höften och kunna leva ett aktivt liv med avancerad träning och tävling.

Meriter (i urval):
Gk vallh pr SAgCH SAg(hopp)CH FinAgCH Seglinges Swift född 2003.
-Gk vallh 06
-Ag championat 06, 07
-Årets agilityhund SBK 07
-Vann Exclusive Agility Series 09

Gk vallh pr Seglinges Prim född 2006.
-Gk vallh 08
-2:a pris IK-1
-Uppflyttad klass 2 agility.

Vallstigens Nikko född 2008.
-Ung och lovande :-)

SAgCH SAg(hopp)CH FinAgCH Barecho Ally McBeal född 1999.
-numer tävlingspensionär
-Vunnit årets agility lag.
-SM-guld 06


Free Dreamweaver CS4 templates for Adobe Dreamweaver